Zwembad bouwen met polystyreenblokken

Je betonvloer is klaar, tijd voor de volgende stap.

Een zwembad bouwen met polystyreenblokken is niet heel moeilijk. Belangrijk is wel dat je eerste laag blokken goed ligt, waterpas en in een laagje specie.

De eerste laag
Door de eerste laag blokken in een de specie te leggen, zitten de blokken goed vast aan je betonvloer als de blokken volgestort worden. Dit verkleint de kans op problemen tijdens het volstorten aanzienlijk. Zorg er ook voor dat je hoeken perfect haaks zijn. Zo leg je een goede basis.

Wapening
Wanneer de eerste laag ligt en de specie droog is, kun je beginnen met het boren van de gaten voor je wapening. We adviseren dit pas te doen als de specie droog is, zodat een blok minder snel verschuift als je er met je boormachine per ongeluk tegenaan leunt tijdens het boren. Als wapening gebruiken wij draadstaal van 8 mm dik. Per polystyreenblok plaatsen we 2 keer ijzer, dus in feite boor je de gaten om en om. Een gaat wel, een gat niet. Heb je ergens een halve blok gebruikt of kom je niet precies uit? Geen probleem, boor gewoon een extra gat. Meer ijzer betekent meer stevigheid. Let op; markeer je boor zodat je ongeveer 10 cm diep boort.

Wanneer je klaar bent met boren is het tijd om je ijzer op maat te slijpen. Voor een zwembad van 150 cm hoog, heb je ijzer nodig van 153 lang.  Zo gaat het ijzer 10 cm de grond (gebruik bij voorkeur chemisch anker voor bevestiging) in en hou je 2 cm over aan de bovenkant. Het ijzer steekt dus niet uit nadat je de blokken hebt volgestort. Plaats je verticaal ijzer rondom en leg daarna ook horizontaal ijzer op je blokken. Ook hiervoor gebruiken we 8 mm wapening. Verbind het horizontale en verticale ijzer met elkaar zodat je straks een stevig geheel krijgt. Tip; in plaats van binddraad gebruiken wij meestal kabelbinders. Dit werkt veel sneller en zit stevig vast.

De volgende lagen
Je hebt nu 1 laag blokken liggen in specie, met daarin rondom verticaal ijzer, plus rondom horizontaal ijzer, alles netjes met elkaar verbonden. Je kunt doorgaan met de tweede laag blokken. Hierbij passen we het metselprincipe toe; een poystyreenblok bestaat uit 4 vakken. Je plaatst de eerste steen van de tweede laag 2-2 verdeeld over twee blokken van laag een. Op deze manier bouw je nu je hele bad op, waarbij op elke laag weer rondom ijzer bevestigd wordt.

Inbouwdelen
Ieder bad heeft een minimaal een aantal vaste inbouwdelen; skimmer(s), inspuiters, stofzuigeraansluiting, lampen, wandput. Die inbouwdelen monteren we in de blokken als we op de betreffende laag zijn aangekomen.

De volgende hoogtes worden vaak aangehouden:
Wandput – midden laag 1 en 2
Inspuiters – midden laag 4 en 5
Stofzuigeraansluiting – midden laag 4
Lampen – midden laag 4
Skimmers – laag 5 (bovenkant bij hoogwaterskimmers)

Je kunt de inbouwdelen uitsnijden uit de polystyreen en na het plaatsen vastzetten met purschuim. Tip: koop voor een paar tientjes een purpistool in plaats van de normale wegwerpbussen. Hiermee kun je makkelijk doseren en dus netjes werken.
De inbouwdelen moeten aan de binnenkant van je bad precies gelijk zijn met de polystyreenblok. Zit het inbouwdeel te ver naar binnen of buiten, dan ga je dit waarschijnlijk naderhand zien in je liner.

TIP: je kunt ervoor kiezen de blokken horizontaal aan de binnenkant nog met elkaar te verbinden met kabelbinders. Je geheel wordt hierdoor sterker, iets dat altijd fijn is als je er beton in gaat storten.

zwembad polystyreenblokken zwembad
bouwkundig zwembad wapening polystyreenblokken
polystyreenblokken bouwkundig zwembad