Grondwerk voor je bouwkundig zwembad

Proficiat, je hebt besloten een zwembad in je tuin te bouwen 🙂

Laten we starten met het grondwerk. Zelf met de hand gaan graven is eigenlijk niet te doen. We adviseren dan ook een lokale grondwerker in de hand te nemen die hierbij kan ondersteunen. Wij werken samen met diverse goede en betaalbare bedrijven. Behalve de graafmachine, is ook een mini-dumper (bijvoorbeeld met een laadvermogen van 1 ton) onmisbaar. Je hebt er wel wat kosten aan, maar het spaart enorm veel tijd en harde arbeid.

Begin met het uitzetten van de maten. Voor een zwembad van bijvoorbeeld 8 bij 4 meter, graven we een gat van minimaal 9 bij 5 meter. Bij voorkeur kies je voor een gat van 10 bij 6 meter. Zo heb je rondom ruimte om te werken tijdens het bouwen van het bad.

We kiezen ervoor de grondwerker met behulp van een roterende laser de diepte te laten meten. Zo kan het gat precies vlak en op de juiste diepte worden uitgegraven. Sommige grondwerkers hebben deze bij zich en anders is het apparaat te huur bij de gangbare verhuurbedrijven.

Behalve het graven van het gat is het ook verstandig meteen de sleuven te graven die nodig zijn voor de slangen van zwembad naar technische ruimte. Ook denk je het beste meteen na waar je kunt aansluiten op een afvoer als je het zwembad wil leegpompen.

Als je een mini-dumper huurt kun je de grond makkelijk verplaatsen naar de plek waar hij wordt opgehaald voor afvoer. Huren van een container is mogelijk, maar wij kiezen liever voor het verzamelen op een centrale plek aan de voorkant van de woning, waardoor de grond door een vrachtwagen met knijper altijd kan worden opgehaald.

Als het grondwerk afgerond is, ga je het beste zo snel mogelijk door met het storten van de betonvloer. Hierdoor voorkom je dat bij veel regen de zijwanden van je gat gaan instorten en je dus alsnog met de schep aan de slag moet.

graafwerk bouwkundig zwembad
sleuven bouwkundig zwembad
meten met roterende laser